Vijf valkuilen bij de switch naar mobiele werkplekken

Vaste werkplekken zijn al een tijdje op hun retour. De moderne werkplek is steeds vaker samengesteld op basis van mobiele onderdelen. Denk aan devices als smartphones en laptops. De switch naar mobiele werkplekken omvat echter meer dan het simpelweg omwisselen van devices. Een vijftal valkuilen bij de switch naar mobiele werkplekken.

Ondermaatse infrastructuur
Bij de switch naar mobiele werkplekken neemt de databelasting op het netwerk vaak toe. Dat komt omdat medewerkers meer devices gebruiken die met het internet verbonden zijn. Ook de datastroom als gevolg van apps en mobiele koppelingen met het bedrijfsnetwerk zijn van invloed. De onderliggende netwerkinfrastructuur moet dat wel aankunnen. Het is verstandig om de netwerkinfrastructuur voorafgaand aan de switch tegen het licht te houden en eventueel te updaten.

Identieke werkplekken
De mobiele werkplek neemt afscheid van de rijen identieke kantoorwerkplekken, die doorgaans niet op behoefte zijn afgestemd. Collega’s werken altijd het beste met devices die aansluiten bij hun persoonlijke wensen en takenpakket. Door de werkplek als dienst af te nemen wordt dit heel eenvoudig. Je betaalt hiermee voor de daadwerkelijke gebruiksperiode, waardoor maatwerk veel flexibeler in te regelen is. Je medewerkers kunnen ondertussen veel sneller en productiever werken.

Incomplete werkplekinvulling
Mobiliteit alleen zou nooit een reden moeten zijn om over te stappen naar mobiel werken. Vanzelfsprekend moeten werkplekken aansluiten bij het geplande gebruik. Maak daarom van tevoren een overzicht van taken en werkzaamheden, en kijk welke devices en apps daarbij passen. Wordt er veel gebeld, vergeet dan geen hosted telefonie-app of unified communications-oplossing te integreren. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Matige security
Net als op de vaste werkplek is security een essentieel onderdeel van de mobiele werkplek. Het is zeer belangrijk dit onderdeel vanaf het begin goed en doordacht in te regelen. Sterke security van de mobiele werkplek bereik je door de inzet van mobile device management-oplossingen. Deze zijn speciaal ontwikkeld om mobiele devices en data op afstand te beheren en te beveiligen. Zo blijft je data veilig en voldoe je al voor een deel aan de richtlijnen van de GDPR.

Vaste werktijden

Mobiel werken wordt vaak ingezet om de werk-privébalans van collega’s te verbeteren. Een betere werk-privébalans leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid, minder stress en een hogere productiviteit. Het is dus onzinnig om vast te blijven houden aan de vaste 9-tot-5-werkdag. Mits de situatie het toelaat is het verstandig om collega’s het vertrouwen te geven zelf hun werktijden te bepalen. Zo wordt mobiel werken pas echt een succes.